dog training6

Hundes smidighetstrening – Grunnleggende tips

Som regel bør smidighetstrening starte mens kjæledyret fortsatt er en valp. Eierne kan imidlertid fortsatt legge til rette for trening med eldre hunder. Spørsmålet “når er hunden anses gammel for smidighet trening” er sentralt for å velge når du skal begynne å trene hunden. Å være “gammel” varierer sterkt fra hund til hund, fra omfanget av hundens erfaring til medfødte og naturlige tendenser den har. Kort sagt, det er ingen bestemt alder der hunden skal være behersket fra trening. Men det er alltid langt lettere å begynne å trene med mye yngre hunder siden deres lærde atferd fortsatt ikke er forankret i deres vaner. For å velge gamle hunder til trening, bør håndtereren ikke skape inntrykk av at hunden ikke lenger ville lære, så det er ikke nødvendig å kaste bort tid. Holdningen til hunden så mye som trenerens holdning er begge svært viktig for raskere læring. Jo mer dedikert og tålmodig eieren er jo raskere hunden lærer. Det er flere tilnærminger til å starte trening for smidighet. Noen av disse er diskutert her kort: 

Fysisk trening

 Innføringen av smidighetstrening bør starte med fysiske øvelser. Hvis håndtereren har nok interesse til å vie på trening hunden, vil alder ikke lenger bety noe for det er tilstanden som vil herske over. Enkle øvelser som hopping eller hopping kan agitere hunden og oppmuntre ham til å bevege seg litt. For valper er disse øvelsene mye lettere å gjøre siden de har nok energi til å bruke. 

La ham leke seg rundt

 Som å undervise små barn, er den enkleste tilnærmingen til smidighetstrening for yngre valper å gjøre øvelsene til en serie spill. De fleste valper er i stand til å passere gjennom tunneler og chutes så dra nytte av denne sjansen og introdusere tunneler, hindringer og treningsområdet selv som stor lekeplass. Denne tilnærmingen vil skape positive inntrykk på ham som også vil forberede ham for fremtidig trening. 

Fremme hans smidighet

 Hvis du ikke har et tilstrekkelig område for å sette opp hinderløyper, er det best å bruke visse spill som også oppmuntrer til smidighet. Enkelt utstyr som improviserte tunneler eller vegger kan gjøres for å øke treningen. 

Hold det kort

 Hunder opplever ikke lidenskap når det gjelder aktiviteter, men de har det medfødte ønsket om å tilfredsstille sine eiere. Dette betyr at de ikke blir viet med mindre de blir belønnet for gode handlinger de har gjort, og at du viser din favør for sine handlinger. Deres oppmerksomhet span er også svært begrenset slik at de ikke kunne fortsette å trene i lengre timer. Hvis du vil begynne å trene hunden din for smidighet, må du etablere regelen om at du bør holde hver treningsøkt og hver leksjon så kort som mulig. Du trenger ikke å fullføre alt i en sittende. Du bør dele hver øvelse i seksjoner som hunden lett kunne forstå. Også aldri ende med et negativt notat. Sørg alltid for at hunden fullfører hver øvelse med ros.  Trening hunden for smidighet ligger ikke på hvor gammel eller ung han er, det ligger i grunnlaget for respons, uavhengighet, kjøre til arbeid alene og å følge kommandoen, og ditt ønske om å jobbe med ham med nok tålmodighet og kunnskap om hans kapasiteter.